Doktor Lemonka podpowiada o wpływie odżywiania się na trądzik.

Doktor Lemonka podpowiada o wpływie odżywiania się na trądzik.

Lek. med. Agnieszka Tomala
Odżywianie się, pomimo swojej absolutnie wiodącego wpływu na dobrostan człowieka, nadal traktowane jest dość lekceważąco przez wiele osób. Popełniamy wiele błędów, które skutkują bardzo znaczącymi efektami w przyszłości. Jeśli chcesz przeczytać więcej na temat roli odżywiania się na cerę trądzikową, to zapraszam do artykułu.

Wpływ odżywiania się na trądzik.

Trądzik pospolity jest jedną z najczęściej występujących przypadłości skórnych, a zarazem bardzo częstą przyczyną wizyt w gabinecie lekarskim. Ostatnio przeprowadzone badania epidemiologiczne w populacjach niepodlegających wpływowi kultury zachodniej (np. mieszkańców wysp Okinawa w Japonii) u których trądzik jest rzadkością, wskazują, że czynniki dietetyczne, włączając istotny czynnik jakim jest ładunek glikemiczny, odgrywają rolę w wywoływaniu tego stanu. Częstość występowania trądziku w tych społeczeństwach wzrosła od momentu przyjęcia zachodniego stylu życia.

Tradycyjne przekonanie forsowane przez dermatologów od wczesnych lat siedemdziesiątych głosi, że dieta nie przyczynia się do patofizjologii trądziku. Przekonanie to zostało oparte na dwóch wadliwych badaniach Fultona i wsp. z 1969 roku i Andersona z 1971 roku.
Od czasu tych badań zebrano namacalne dowody iż, spożywanie produktów bogatych w węglowodany:  
cukry proste, czyli np. słodycze, 
węglowodany złożone, czyli np. produkty zbożowe i skrobiowe,

- podnoszą stężenie insuliny, co może powodować hiperinsulinemię i insulinooporność, zwiększając poziom podobnego do insuliny czynnika wzrostu (IGF-1) i obniżając IGFBP-3 – (białka odpowiedzialnego za naturalną śmierć komórek skóry), co w konsekwencji sprzyja namnażaniu się komórek skóry i zaburza proces ich prawidłowego obumierania, blokując ujścia gruczołów łojowych.

- podwyższony poziom insuliny i IGF-1 napędzają syntezę androgenów, a hormony te odpowiadają za wzrost produkcji sebum czyli łoju skórnego.


Do pokarmów negatywnie wpływających na trądzik należy również mleko i jego przetwory. Produkty mleczne podnoszą poziom insuliny we krwi i w podobny do węglowodanów sposób wpływają na powstawanie zmian trądzikowych. Ważna jest tu również rola hormonów i związków aktywnych, biologicznie obecnych w spożywanym przez nas mleku.


Kolejnymi produktami wpływającymi na powstawanie trądziku są oczyszczone, czyli rafinowane oleje roślinne tj: kukurydziany, sojowy, rzepakowy czy słonecznikowy. Wymienione oleje są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega-6, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych w organizmie. Kwasy omega-6 stymulują powstawanie czynników prozapalnych, jak np. IL-1. Dodatkowym obciążeniem jest brak równowagi między kwasami tłuszczowymi omega-3 (o działaniu przeciwzapalnym), a omega-6 (o działaniu prozapalnym- czyli sprzyjającym procesom zapalnym). Prawidłowy współczynnik powinien wynosić od 1-1 do 1-4, a obecnie wynosi około 1-15 na korzyść kwasów omega-6.


Pełne ziarna oraz warzywa strączkowe również sprzyjają trądzikowi. Zawierają tzw. substancje antyodżywcze, czyli lektyny. Hamują one działanie enzymu odpowiedzialnego za rozpad wiązań między białkami wchodzącymi w skład połączeń międzykomórkowych. W rezultacie proces naturalnego złuszczania komórek skóry zostaje zaburzony i naskórek ulega pogrubieniu, czego wynikiem jest zablokowanie ujść gruczołów łojowych tzw. porów.


Co należy wykluczyć w pierwszej kolejności?
Przede wszystkim przetworzone węglowodany, pełne ziarna (płatki, kasze), produkty z konserwantami, przetworzone mięsa, produkty skrobiowe: ziemniaki, gotowaną marchew i buraki, warzywa strączkowe (w tym też soja i jej przetwory), nabiał, produkty wędzone, owoce o wysokim IG oraz suszone owoce, gdyż zawierają dużo cukru.

Te wpisy mogą Cię zainteresować

Procedury zabiegowe, które warto wykonać jesienią i zimą Procedury zabiegowe, które warto wykonać jesienią i zimą
Jesień i zima to idealny czas na zabiegi kosmetyczne i medyczne, dzięki niższym temperaturom i ogran...
Kosmetolog Joanna Kocela
Czym jest biała kosmetyka i dlaczego warto ją stosować? Czym jest biała kosmetyka i dlaczego warto ją stosować?
Pojęcie białej kosmetyki obejmuje pielęgnację ciała i twarzy za pomocą nieinwazyjnych zabiegów, któr...
Kosmetolog Magdalena Chwałowska
wyrażam zgodę

Ta strona zapisuje w Twoim urządzeniu krótkie informacje tekstowe zwane plikami cookies (ciasteczkami). Są one wykorzystywane do zapisywania indywidualnych preferencji użytkownika, umożliwiają logowanie się do serwisu, pomagają w zbieraniu statystyk Twojej aktywności na stronie. W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Ustawienie lub pozostawienie ustawienia przeglądarki na akceptację cookies (ciasteczek) oznacza wyrażenie przez Ciebie świadomej zgody na takie praktyki.